Bambu

Bambu är bättre för dig

Bambuns naturliga egenskaper gör att våra produkter är mjuka och följsamma mot din hud. Plaggen är svalare vid varmt klimat och varmare vid kallt klimat. Odlingen av den bambu som vi använder kräver inte några kemiska tillsatser. Det är betydelsefullt för de som arbetar på bambuodlingarna och för miljön. Bambun är i sig själv antibakteriell och angrips inte av pesticider, till skillnad från till exempel bomull där miljöfarliga besprutningsmedel krävs vid odlingen. De antibakteriella egenskaperna dödar bakterier i tyget och gör plaggen hygieniska. Växten hör till en av de snabbast växande i världen och är färdig att skördas efter tre månader i jorden. Tack vare det går det att få ut mycket även från en liten odlingsbar yta.

Ett bekvämt alternativ

Kläder, handdukar och lakan förknippas av de flesta med bomull, en växt som odlats i 4 000 år. Men för att kunna effektivisera bomullsodlingen har användningen av bekämpningsmedel blivit allt högre under de senaste århundrandet. Idag står bomullsodlingarna i världen för ungefär en tiondel av det totala användandet av miljö- och hälsofarliga kemikalier och industrin är en av de tio mest förorenade. Många som jobbar på odlingarna insjuknar och en del av dem dör som en direkt följd av arbetet. Jorden som bomull odlas på utarmar och dödar den viktiga jordmånen, vilket kan leda till att jorden på sikt blir helt obrukbar. Dessutom kräver bomullsodling enorma mängder vatten och sker i länder där vatten redan är en bristvara. EcoChoice erbjuder därför ett alternativ. Vårt sortiment bygger till stor del på bambu som odlas i Kina på speciella plantager och under kontrollerade arbetsformer. Materialet är behagligt att ha på sig, bekvämt och skonsamt.

Torr med Bambu

Bambun absorberar svett snabbt och gör att svetten inte torkar in mot din hud. Materialets extraordinära ”andning” gör att du håller dig torr bättre än med andra material. ”Andningen” gör att materialet verkar nedkylande i varmt klimat. I kallare klimat så blir materialet istället värmande. Bambun håller dig med andra ord fräsch vid alla typer av väderförhållanden.

Naturligt antibakteriellt

Kläder av bambu håller sig naturligt antibakteriella, även efter åtskilliga tvättar. Då materialet tar död på bakterier så håller du dessutom dig själv fräsch. Det gör användandet hygieniskt och hälsosamt. Bambumaterialet är också antistatiskt vilket gör att det ligger behagligt mot din hud. Materialet skyddar dessutom mot UV-strålning.

Skonsammare odling

Bambun odlas helt naturligt utan kemiska tillsatser och är världens mest snabbväxande växt. Bambun är vattenbärande vilket gör att bevattning inte behövs i någon större utsträckning. Därför är bambun känd för att förbättra jordmånen. Bambun skördas inte vid roten utan beskärs vilket bidrar till att hålla den odlingsbara marken stabil. Uppskattningsvis går det, på en lika stor yta, att få ut mer än tio gånger så mycket material ur bambun jämfört med bomull.

Comments are closed.